TTouch

TTouch_Logo_jpg
The Touch that teaches…

Is voor alle leeftijden, van jong tot oud, voor dieren, voor mensen.
De TTEAM- TTouch methode is interessant voor iedereen die dieren heeft of houdt.
Of het nu een vogel is, hond, kat, konijn, paard, geit of koe om de meest gangbare dieren maar te noemen. Maar ook voor andere, niet direct voor de hand liggende dieren zoals tijgers en olifanten.
Kortom, deze methode is voor iedereen die dieren heeft, ermee werkt, verzorgd of traint.
Om problemen met je dier op te lossen, of om je dier zich zo lekker mogelijk in zijn vel te laten zitten.
TTEAM-TTouch is uitermate geschikt om jonge dieren te trainen en op te voeden.
De methode is ontwikkeld door Linda Tellington Jones.
Bij gezelschapsdieren helpt de Tellington TTouch methode bij:

• de opbouw van een goede band met je dier
• trainen en opvoeden van jonge dieren
• overdreven blaffen en kauwen
• trekken aan de riem
• tegen je op springen
• agressief gedrag
• extreme angst en verlegenheid
• verzet bij het borstelen en kammen
• overenthousiast, druk en/of nerveus
• wagenziekte
• ouderdomsgerelateerde problemen
De TTouch geeft oplossingen, gebaseerd op de filosofie dat de meeste lichamelijke problemen en weerstanden komen door onbegrip bij angst, spanning en pijn.

Bij Tellington Touch willen we het dier bewust maken van zijn lichaam, dit doen we door middel van:

Grondoefeningen
Dit zijn oefeningen waarbij je gebruik maakt van verschillende obstakels, zoals een labyrint, palen die op verschillende manieren worden neergelegd, plastic en vele andere.
Dieren leren hiervan: evenwicht, souplesse, zelfbeheersing, coördinatie, opletten en nadenken over hoe ze hun lichaam bewegen. Door het grote aantal verschillende oefeningen is het voor elk dier en zijn eigenaar mogelijk nieuwe dingen te onderzoeken en te leren en met plezier!
TTouches
De TTouch is een zachte maar toch zeer diep inwerkende manier van aanraken (touch= aanraking). Veel TTouches zijn cirkelvormige bewegingen met de vingers en/of hele hand over het hele lichaam. Naast de cirkelvormige TTouches zijn er ook Lifts, waarbij je de huid iets optilt en weer ontspant, strijkende TTouches en TTouches die je dier soepeler maken. De intentie van de TTouch is om de functie van de cellen te activeren door de cel-intelligentie als het ware wakker te maken. Er zijn ruim dertig verschillende soorten TTouches die allemaal als doel hebben het dier meer bewust te maken van zijn lichaam, het meer zelfbewustzijn te geven, de coördinatie te verbeteren, eventuele spanningen op te lossen en de gezondheid in het algemeen te bevorderen. Een spanningsvrij dier kan beter leren en nieuwe dingen in zich opnemen.
Ook bij revalidatie, ziekte of letsel, kan de Tellington TTouch een grote bijdrage leveren aan een voorspoedig herstel.
Vaak beginnen we door te voelen over het lichaam van het dier of er ongewone plaatsen met veel spanning te vinden zijn of we kijken naar de houding van het dier, dit geeft meestal zijn psychische staat aan.
Een onzekere hond (afhankelijk van het ras) geeft dit weer door zijn staart laag te dragen of zelfs iets naar zijn buik toe ook kan de rug iets gekromd zijn. Ook de oren worden naar achteren gedragen. Door de hond zijn staart en oren meer naar boven te ttouchen en zijn rug meer te rechten, kortom het dier in ‘neutraal’ te touchen, verander je niet alleen zijn lichamelijke staat maar ook zijn psychische gesteldheid.
Een angstige kat houdt vaak zijn hele lichaam stijf gespannen en zijn/haar poten dicht tegen zijn/haar onderlichaam gedrukt. Door de kat in een neutrale stand te touchen waarbij de touches ontspannend werken kan het dier meer nadenken over zijn gedrag. Het leervermogen wordt n.l. enorm gereduceerd bij stress en spanning.

Wij mensen kennen dit ook: je kunt niet lachen en huilen tegelijk.
We zeggen hierbij tegen het dier wat we wel van hem of haar verwachten en niet wat we niet willen, dit maakt een groot verschil.
Tellington Touch mag ook geen massage genoemd worden, het wordt met zeer lichte druk uitgevoerd, zo licht dat er niet zoals bij fysiotherapie op de spieren gewerkt wordt maar op het zenuwstelsel. Het is een vorm van aanraking die stimulerend werkt en een ontspannend, genezingsbevorderend en bewustwordingseffect heeft op het gehele lichaam van het dier.

TTouch foto